Advarsel: Denne artikkelen kan få deg til å ville begynne å trene. Hvis du virkelig hater trening bør du ikke lese videre. Hvis du hater det, men skulle ønske du ikke hatet trening, les videre. Snart kan du føle deg fornøyd med deg selv for faktisk å ta vare på kroppen din, i stedet for å ha dårlig samvittighet for ikke å trene!

 

Her er hvordan du kan takle ditt treningshat.

 

1. “Du må trene minst 30 minutter hver dag for å få resultater.”

exercisetoohardDe fleste av oss har et nummer som vi tror vi skal “nå” for å yte “nok”. Noen har fått anbefalt dine daglige 30 minutter. For andre er det 45 minutter vekt-trening pluss en 45 minutter av en eller annen cardiotrening.

Meningen er ikke å utfordre dine hellige 30 eller 45 min daglige trening. Men vi skal snakke om det nummeret med en gang. Selv om 30 minutter om dagen kanskje ikke virke så mye er faktisk 30 minutter om dagen de neste 5 årene ett ganske høyt tall for hodet å godta.
Ja, alle kan gjøre 30 minutters daglig trening i en uke. Men hvor mange kan gjøre det de neste 5 årene?

Nettopp! Start i det små. Faktisk i det bittesmå. Kanskje 5 minutter eller mindre gjør det enklere å godta? Hjernen har en slags «fight-or-flight respons», den mekanismen som gjør at du saboterer for deg selv når du starter med noe som virker for “stort” i det lange løp.

På denne måten kan du istedenfor å kjempe, begynne å bygge en grunnmur av gode vaner. Vaner du kan holde på. Når du først har begynt å trene, og har begynt å få dine daglige 5 som en rutine i hverdagen. Da kan du begynne å se på mulighetene til å utvide en dag eller to. Men start, og vær tålmodig. Sett deg mål.

 

2. “Du ønsker ikke å tvinge deg selv til å trene.”

c5b4c704d9cb354541f264d2cb9d55d6Hvis du må tvinge deg selv til å gjøre det, så er det 90% sjanse for at du gjør det galt, og du vil slite med å holde på målene dine.

Du har kanskje venner som har klart det. Så hvorfor skal ikke du klare å «tvinge» deg selv til det også?

Svaret er enkelt: Noen mennesker er motivert av utfordringer og at andre presser dem. Andre hater det.

Hvis du er en av de som hater det. Da bør du slutte å prøve å forandre deg selv. Og selvfølgelig, slutt å behandle deg selv som om du var en av dem som motiveres av utfordringer og blir presset. Jo mer du bruker denne tilnærmingen på deg selv, jo mer vil du hate trening og tilslutt stoppe helt opp igjen.

I stedet må du endre måten du tilnærmer deg trening. Start med hva du tror du “bør gjøre”, start med det som føles bra.

 

3. “Du er ikke motivert nok.”

Vi tror at motivasjon er svaret på å holde seg aktiv. Hvis vi bare vil det nok, så vil viklare det.

Men det er ikke sant. Motivasjonen er alltid der. Hvis du føler at du ønsker å være aktiv, så er du motivert til å trene. Hvis du ikke gjør det, er det ikke fordi du ikke nødvendigvis er motivert. Da er det ofte fordi noe annet stopper deg.

Det kan være en aktivert «fight-or-flight» respons som vi snakket om tidligere. For eksempel når du føler du har for mye å gjøre. Da kan fort «fight-or-flight» respons slå til så du stopper å være aktiv. Bør det da ringe en bjelle?

Folk som allerede har laget en god rutine på treningen gjør det naturlig. De trenger ikke ett ekstra spark bak for å komme seg ut av sofaen. De bare gjør det, naturlig, uten å diskutere det med seg.

Igjen, er det ikke motivasjonen som er det virkelige problemet her. Det er noe annet som holder deg tilbake. Kanskje du tror du trenger å en hel time. Kanskje du ikke vet hvordan du skal gjøre øvelsen. Eller, kanskje du tror du trenger å lide for å få resultater. Uansett er ofte den virkelige at du ikke har fått rutinen inn nok. Det tar tid å bygge gode vaner av de gode opplevelsene du får etter en treningsøkt eller hva som funker for å rulle akkurat deg ut av sofaen.

 

4. “Du tenker at du ikke trenger mosjon. Du ønsker bare å gå ned i vekt. “

Weight-Loss-1
Mange er kun opptatt av å mosjonere for å gå ned i vekt. Men visste du at det er 1000 andre grunner til at kroppen din trenger mosjon? Her er en rask oversikt over noen av fordelene ved trening:

Reduserer risikoen for ulike sykdommer og dårlige helsemessige forhold, som høyt kolesterol, diabetes, hjerneslag, enkelte typer kreft, leddgikt, hjerte-og karsykdommer.
Øker lang. Ifølge en taiwansk studie, bare 15 minutter med daglig mosjon forlenger livet med tre år. Ikke dårlig, ikke sant?
Forbedrer humøret. Trening ikke bare hjelpe deprimerte mennesker, det hjelper alle. En rask treningsøkt eller tur stimulerer ulike hjernen kjemikalier som kan la deg følelsen gladere og mer avslappet.
Øker energinivået. Regelmessig fysisk aktivitet øker din utholdenhet, og hjelper hjertet og lungene til å jobbe mer effektivt. Og ja, det betyr at mer energi tilgjengelig for deg. Det virker som om du føler deg “for sliten” til trening, da bør du virkelig trene!
Forbedrer søvn. Ja, regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe deg å sove bedre og du sovner lettere, iallfall så lenge du ikke trener et par timer før sengetid.
Forbedrer sexliv. Erektil dysfunksjon? Mangel på libido? Bare mangel på energi? Trening kan hjelpe med alt dette.
Hjelper deg bedre kontrollere vekten. Trening hjelper deg å forbrenne kalorier, pluss at du bygger muskler som vanligvis forbrenner mer kalorier enn fett. Trening er en stor add-on til en diett, eller vekt vedlikeholdsplan.
Har du fortsatt tror at øvelsen vil ikke hjelpe deg?

 

5. “Du må først få orden på litt andre ting” før du begynner å tenke på trening.”

Kanskje du for tiden opptatt. Eller kanskje du planlegger en tur neste uke. Eller kanskje du har ett barn som bare ble syk? Du bør kanskje vente til du kan gi treningen 100% av din oppmerksomhet?

Dette er noen av mange grunner vi bruker for oss selv til å slippe å ta tak, men akkurat som “Jeg har ikke tid” unnskyldning, er det virkelig sant? Skal du også bare vente til du har alt på plass først. Grunne til at du ikke starter med en gang er selvfølgelig ikke fordi du ikke er “klar”? Har du da tenkt på at du som regel får mer overskudd etter trening? Er ikke det å forsømme deg selv og kroppen din i flere uker / måneder / år virkelig en god strategi?

Til slutt, hvor mange måneder eller år vil du bruke før du får “alle ender på rad?”

 

6. “Trening er kjedelig.”

Vi føler med deg. Noen ganger er det kjedelig også. For folk flest handler det om å være aktiv. Da er det å trene seg selv sjeldent ett problemet. Å måtte gjøre det for “lenge” er problemet.

Det er derfor du skal kutte dine mål om 30 minutter. Prøv heller fem eller ti minutter hver dag.

Tenker du nå at 5 minutter ikke høres nok ut? Så la oss minne deg på at dette handler om å bygge vaner. Det faktum at det kan være lurt å være trene en time daglig betyr ikke at du må starte med en time med en gang! Du kan begynne i det små, og når du føler deg mer komfortabel skal du øke på og bygge deg opp! Når du har lengre treningsøkter kan du begrense det til færre dager.

 

7. “Du har tidligere negative erfaringer.”

Det er mulig du var den som alltid kom sist i mål på skolen. Heldigvis skal ikke fortiden din definere din fremtid. I marka er det god plass.

 

8. “Du har ikke nok tid til å trene.”


Dette er den mest brukte strofen. Noen er travlere enn andre. Barn skal leveres på treninger, og du flyter over av arbeid.

Har du tenkt over at du også kan trene mens barna er på trening? Hvis du også kler deg i treningstøy kan du fint rekke en fin runde mens barna trener. Du kan skippe den ene tv serien på tv? Hvis du begynner å regne ut tiden din så vil du se at det faktisk finnes mange muligheter til å holde seg aktiv selv. Tenk kreativt, og husk at andre sier de er opptatt så kan faktisk du også være det.
Så innrøm at tiden er ikke et problem. Det er nok noe annet. Kanskje du ikke liker det. Kanskje du er redd du må gi opp noe annet til fordel for trening. Uansett den virkelige grunnen, må du finne ut av det hvis du ønsker å gi kroppen en sjanse til å trives! :)

Lag deg en plan. Planlegg uken din og husk: du trenger ikke å starte med noe stort. Start med det som føles godt. Det er den beste oppskriften for suksess!

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler