Det er 3 juni 2015. På årets tredje sommerdag skulle man forvente seg sol og plussgrader. Istedet ligger tåka tett i fjellet i dag. Det snør, er minusgrader, og snøen pisker deg i annsiktet om du går ut. Fjellet er stengt for all trafikk. Skilandslaget samles her hvert år første uken i juni  for å trene. Inn kommer frosne istapper som har vært ute på treningsøkt. Utepuls møter Sjur Røthe på Sognefjellshytta og blir fort nysgjerrige på om de gikk ut frivillig i dette været. Eller kanskje opplever de også “dørstokkmila”? Røthe tar ordene fra munnen vår mens han titter ut vinduene:  “-Det er jo bare å sjå ut på snøstormen her i dag det”.

For to år siden ble Sjur Røthe nummer fire opp slalombakken i Val di Fiemme. Målet kommende sesongen er spikret. Han skal på pallen i år. Røthe skal være en av de tre første som går opp monsterbakken, aller helst først. Erfaringene er både gode å dårlige fra hardkjøret som disse løpene gir over så kort tid får. Med erfaringen har Røthe håp om at han også er nærmere nøkkelen på suksess. Nøkkelen liggger i riktig restitusjon. Planen er å legge inn noen harde økter for å lære seg hvordan han kan restituere seg best mulig til neste hardøkt. Det er en stor utfordring i Tour De Ski, når touren starter må alt være på plass.

(saken fortsetter under bildet)

IMG_2992
Sett deg mål frem i tid
Nettopp dette å sette seg mål frem i tid er Røthe’s triks for seg selv, også overfor venner og familie er tipset: “Sett deg mål frem i tid. For meg er det å gå fort i årets Tour De ski, for pappa kan det være å slå sin egen pers i sykkelbirken, mens for tanta mi kan det være å gå to runder rundt i huset hver dag. Alle er forskjellige. Det handler om å sette seg mål frem i tid. Uten mål er det fort gjort å legge seg på den alt for behagelige sofaen. Det kjenner jeg godt til selv også, og legger kjapt til at det er viktig med hvile også.Alt i alt gjelder det å sette seg oppnåelig mål for fremtiden.

Hvor mye man må trene avhenger av formen, hvor du står. Er du ikke vant til å trene i det hele tatt, eller har du en gang vært i form spiller ikke så stor rolle. Det viktigste er å ta frem joggeskoene og begynne. Gå en halvtimes tur to ganger i uken, begynn på ett nivå du klarer å gjennomføre. Har du ikke trent på lenge, eller aldri har vært særlig aktiv før kan det å gå en halvtime være nok ett par ganger i uka. Ett par joggesko kan du bruke til alt. Du kan jogge deg en tur, gå deg en tur. Uansett hvor du er kan du bruke de. Etterhvert kan du bygge på videre, og du vil fort merke progresjon fordi når du går eller løper bruker du hele kroppen. Ettehvert kan du utvide. Finne deg noen staver du kan å gå eller løpe med.

Bedre livskvalitet med trening
Det handler ikke om trening i den forstand, men bedre livskvalitet. Det får du av å bare være i aktivitet, og masse frisk luft. Trenger du andre målsetninger er det utrolig populært å melde seg på ett løp. Nå er det jo mange lokale løp du kan melde deg på. Ikke nødvendigvis for å konkurrere mot de andre, men for å sette seg mål man kan nå. Det er ett fint mål og trene mot uavhengig om det er å komme seg opp ett motbakkeløp på en gitt tid, eller om det er for å forbedre tiden fra forrige gang. Du får ofte mer innspirasjon av konkrete mål. Ett pluss er at det gir ekstra motivasjon til å stå over alle godsaker som frister hele tiden. Om du jobber mot ett mål tar du deg kanskje ett eple istedenfor den sjokolade. Det er ikke nødvendigvis det at det vises om man spiser en sjokoladeplate, men det handler om input = output, og da kan det være greit å tenke på hva man putter inn i kroppen.

Sjur Røthe ser bort mot skiutstyret. Snart er det ut i snøstormen igjen. Det er Tour De Ski 2016 det handler om. Det gir inspirasjon for Sjur. Hva er din inspirasjon?

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler