Hans Aaseth / Hans Orkester

Ikke vær redd for å spørre andre om tips

Gitaristen fra Moelv er best kjent som orkesterleder for “Hans Orkester” som blant annet var husband på “Torsdag Kveld fra Nydalen”, og hver sommer spiller opp til dans under “Allsang på Grensen. Aaseth var en av de første som gikk på Paul McCartney sin berømte musikkskole i England. For å bli en så god gitarist er det ingen hemmelighet at barndommen gikk med til gitarspilling, og lite fysisk fostring. Etterhvert ble det tungt bare å gå opp trappen hjemme, og da forsto Aaseth at han måtte gjøre noe.

Broren ble redningen

Storebror Annar hadde lenge drømt om Birkebeinerrennet. Under en telefonsamtale med broren fikk Hans høre at broren hadde begynt oppkjøringen med å løpe intervaller på flere minutter. Det var det som var vendepunktet, jeg tenkte først hvordan i all verden kan storebror kjøre så lange intervaller? –Jeg dør jo etter bare ett minutt. Forklaringen var skremmende enkel. Du må ikke spurte selv om det er intervaller, man kan løpe intervallene litt roligere enn full spurt. Da holdt plutselig min dårlige form lenger enn ett minutt også. Det var ett vendepunkt.

10400724_55514997092_9123_n

Hans Aaseth i 2009. Ett par år før han begynte med en mer aktiv hverdag i 2011

Fra 112kg til 90kg

Før hadde jeg alltid sett på trening som noe som var vondt. Jeg løp alltid i maksimal fart, og kjente blodsmak under hver treningsøkt. Bare det å gå en tur i litt tempo gjorde at pulsen spratt opp. For å komme meg i form måtte jeg snu tankegangen litt å starte rolig, gikk noen lengre turer, løp litt på flatene, og i enkelt terreng.

Gikk birken med broren

Snuoperasjonen begynte i 2011 da broren til Aaseth meldte seg på birken. For meg hjalp det veldig å ha ett mål. Jeg har alltid likt å utfordre meg selv, og hang meg fort på og bli med broren min.  Bare det å være gitarist å skulle gå birken er jo sjelden vare i seg selv. Men dette fikk meg opp om morgenen og ut å trene. Som musikker har man jo ett litt “annerledes” familieliv. Mye av jobbingen skjer på kvelden, men uavhengie av det har jeg vært flink til å finne tid til treningen min om morgenen. Gjerne før de andre har stått opp så vi kan spise frokost alle sammen. Følelsen det gir å ha fullført en aktivitetsøkt er helt fantastisk.

Fra Birken til Ironman

Hans Aaseth påvei til mål i sitt første Triathlon, Ironman 2015 i Haugesund

Hans Aaseth påvei til mål i sitt første Triathlon, Ironman 2015 i Haugesund

For Aaseth har treningen for lengst blitt en livsstil, og denne sommeren her fullførte Aaseth Ironman. Det var en helt rå opplevelse. For å kombinere jobb, trening og familie fikk Aaseth hjelp til å strukturere treningen frem mot Ironman. Det er jo en ekstrem utfordring å både løpe, sykle og svømme. Da er det greit å få litt hjelp til å strukturere treningen.

Ikke vær redd for å spørre andre om tips

Selve hjelpen til å sette opp treningsprogrammet mot ironman foregikk med en trener i Danmark. Så gjennomføringen av øktene måtte Aaseth gjennomføre på egenhånd. Da ble det viktig for meg å spørre folk rundt meg om tips å råd. Jeg tror folk generelt liker å dele kunnskap om trening. En dag var jeg ute å svømte og kom meg jo ikke fremover. Ved siden av meg ser jeg en som fosser frem, og da tok jeg mot til meg å spurte om han hadde noen tips. Tipsene var enkle å plutselig fosset jeg frem i vannet jeg også.

Det viktigste er å finne hva som fungerer for deg selv, ikke vær redd for å spørre noen som kan om tips. Sier Aaseth før han blir avbrutt av en telefon om en ny spillejobb i Malmø.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler