Forbedring av løpeteknikk kan hjelpe deg og forhindre skader, løpe fortere, mer effektivt. Her er noen enkle tips til hvordan du skal forbedre løpeteknikken.

blikket

Ha blikket opp og frem. På denne måten oprettholder du lettere riktig holdning under løpingen.

1. Blikket
Du bør holde fokuset fremover og ikke titte ned på skoene. Ikke bare er det mer riktig for kroppeholdningen, men det er også tryggere da du ser hva som kommer foran deg og unngå fall.

2. Riktige steg
Du skal verken lande på tærne eller helen. Hvis du lander på tærne vil leggen fort bli stiv og du kan fort utvikle legghinnebetennelse. Om du lander på helen i stegene tar du for lange steg. Dette tar utrolig mye energi og er skadelig. For ett mest effektv steg skal du lande på midten av foten og rulle foten til tærne i det du tar ett nytt steg.

3. Retning
Mange beveger hofter, og føtter når de løper. Prøv å bevege tærne kun i den retningen du skal løpe. Og løpe med foten pekende inn eller ut kan føre til løpeskader.

hender

Armene skal ha en 90 graders vinkel, og beveges i skulderleddet ikke albueleddet.

4. Hendene
Hendene kan ofte virke litt “overflødige” når du løper. Men prøv å holde armene i hoftehøyde. Armene skal ha ca 90graders vinkel. Mange som begynner å løpe har hendene oppe ved brystet. Spesielt når de blir slitne. Fakta er at du blir mer sliten av og holde armene der oppe, og dette gir unødvendig stress til nakke og skuldre.

5. Slappe hender
Når du løper skal du prøve å være så avslappet som mulig i hendene. Du kan godt knytte hendene som om du holder i ett egg, men du skal ikke knuse egget. Det kan føre til unødvendig stress i armer og nakke.

6. Holdning
Du skal være strak og rett i kroppen. Løft hodet og dra skuldrene bakover, brystet frem. Skuldrene skal være avslattep omtrent under ørene. Jo mer sliten man er jo lettere er det og synke sammen i overkroppen. Tenk på det under neste løpetur og du vil merke at du hele tiden kan justere kroppeholdningen flere ganger. Det er ofte når du er dårlig med holdningen at du vil bli ekstra sliten i korsryggen og skuldrene.  Når du er sliten skal du frem med brystet.

retning

Ikke ta for l ange steg, men tenk at hofta alltid skal være over foten i det du setter den i bakken.

7. Armene
Armen skal svinge lett frem og tilbake fra skulderleddet, ikke i albuleddet. Tenk at hele armen er låst i 90 graders vinkel og hele armen skal pendle frem og tilbake.

8. Stegene
Prøv å ha korte ledige steg uten at du skal hoppe fra bakken mellom hvert steg. Dette er både kostnadseffektivt, og skadeforebyggende. Jo mer du “hopper” som en kenguru, jo mer slitasje påfører du kroppen. Prøv å ha ett lavt tyngdepunkt og fjær med knærne istede for at du skal hoppe til neste steg for å komme lengst mulig.

Viktigste tipset for en god løpetur.
Løp i ett rolig tempo du takler. De fleste som starter og løpe, løper ut i alt for stor fart. Da blir du fort sliten, og det vil ødelegge hele turen. Finn ett rolig tempo hvor du føler at du ikke blir så sliten i starten og følg det. Gå gjerne i motbakkene.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler