Det farer et treningshysteri over landet. Aller helst skal du ha medlemskap på et treningssenter, delta på spinningtimer, løfte vekter og spise proteinbarer.

«Om du har ett stort mål skal du selvsagt gå for det. Men hvis du har ikke har det, er det også er helt ok!»

 

Utepuls tok en prat med Dyveke Skauge som jobber i P4 om «hverdagstrening».

Hverdagstrening.

Reporter og produsent i P4, Dyveke Skauge, er en typisk «bra», som er mer enn godt nok. Men som tusenvis av andre mister hun mot og treningslyst av alle «toppidrettsutøvere» som farer rundt i landet om dagen.

En typisk uke for Dyveke består i hesteridning en time i uken, litt yoga og noen kortere gåturer i rask gange. Hun svetter sjelden, men holder seg allikevel i god form via daglig aktivitet.

Noen ganger må vi stikke fingeren i jorda å re-definere litt. Er det egentlig slik at man for å trene må kjøre bort til ett treningsenter? Eller handler trening og god helse like mye om å gjøre små aktive valg i hverdagen, som gjør at du får lurt inn en dose aktivitet og bevegelse? Med mindre du heter Marit Bjørgen eller Petter Northug er det nok det siste alternativet som gjelder.

Det handler om og gjøre de små valgene i hverdagen

Dette er en del av Dyvke's "hverdagsmosjon" da hun rir en gang i uken.

Dette er en del av Dyvke’s “hverdagsmosjon” da hun rir en gang i uken.

Jeg har aldri hatt noe stort ønske om å ha ett mål jeg skal trene meg mot. Jeg ønsker å gjøre akkurat nok til å beholde en god helse. Jeg ønsker å ha overskudd til hverdag og jobb. Jeg vil kunne gå en skitur uten å dø av åndenød etter én kilometer, men jeg har ikke lyst til å gå så mye mer enn en mil! Det er max for meg, og jeg jobber med å være fornøyd med det, og gi meg selv et klapp på skulderen, i stedet for å tenke: Du burde gått to mil, og du burde gått mye fortere!

Jeg sykler jeg til toget om morgenen, går noen rolige turer, rir en gang i uken og er med på en yoga-time i ny og ne. Det er min trening.

Mosjonist er nagtivt ladet

Det passer ikke for alle å ha en PT som roper bak ryggen din at du klarer litt til hvis du bare går dypt nok i kjelleren. For meg handler det mer om å holde meg i form for helsas skyld. Jeg har ingen store mål som å løpe maraton eller gå birken. Det kan virke som om selve begrepet «trening» bare skal brukes av mennesker som renner ned treningssenteret i jaget etter ett stort mål, men egentlig er det å bevege seg det folk flest trenger og behøver.

Dyveke på ski

Dyveke på ski

I dag er det så stort skille, er du ikke toppidrettutøver eller ekstremtrener så er du liksom ingenting. I beste fall mosjonist, men det er også veldig negativt ladet. Vi ender opp med en masse mennesker som tror de ikke trener eller yter godt nok fordi alt skal være så ekstremt.Det og kle på seg en treningsjakke når man utfører daglige aktiviteter kan kanskje være med på å forsterke følelsen av å trene. Som her om dagen når jeg tok på meg en ski-vest på skitur med mannen min som elsker å trene. Da følte jeg at jeg var litt mer med å trene selv om vi egentlig gikk en fin og rolig tur. Når du sykler til toget eller går deg en tur kan du kle deg litt mer sporty så kanskje du får en sterkere følelse av at du har utført litt trening. For det har du! ALL bevegelse og aktivitet er trening!

Du må ikke ha en dyr fancy sykkel for å trene. Dyveke bruker hverdagssykkelen med kurv foran som trening til toget hver dag.

Du må ikke ha en dyr fancy sykkel for å trene. Dyveke bruker hverdagssykkelen med kurv foran som treningl til toget hver dag.

Trening er også hverdag

Det er viktig å ta tilbake treningsbegrepet. For trening er like mye det du gjør i hverdagen. Det aller viktigste er å være aktiv. Gå en tur istedenfor å slenge deg ned i sofaen, gå til butikken, gjør noe aktivt.

Men du må ikke føle at du MÅ løpe for at det skal være bra nok! Det er for meg viktigere å inkludere trening i hverdagen enn å sette av en time til å dra på treningssenteret. Ikke minst føles det så mye bedre å sette seg ned i sofaen når man først har gått en tur.

Det aller viktigste for de aller fleste er og gjøre små aktive valg i hverdagen. Dyveke Skauge er helt i utepuls sin ånd. Ei aktiv kvinne til stor motivasjon.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler