De fleste av oss er klar over hva som skjer med kroppen når vi trener. Vi bygger mer muskler, og utholdenhet. Vi kan fysisk føle hvordan daglige aktiviteter som å gå i trapper blir lettere når vi trener regelmessig. Når det gjelder hjerne, og humør er ikke tilknyttingen like åpenbår.

Hva utløser lykke i hjernen vår når vi trener?

Det handler om endorfiner. Endorfiner gjør at du føler deg bra, og for å frigjøre disse bør du trene blir man ofte fortalt? Dette er hva jeg de fleste ville sagt om ett slikt spørsmål. Men vi ønsker å virkelig grave i denne forbindelsen. Hvorfor blir man lykkeligere når man trener. Ordene “endorfiner frigis” er mer noe mange kan kaste rundt seg. Det høres jo smart ut, men ofte blir det sagt uten å egentlig å vite hva det betyr.

Her er hva som faktisk skjer:

Hvis du begynner å trene, gjenkjenner hjernen dette som et øyeblikk av stress. Hjertetrykket øker, og hjernen mener du bør du bør kjemper mot fienden eller flykter fra den. For å beskytte deg selv og din hjerne fra stress, slipper du et protein kalt BDNF (Brain-nevrotrop Factor). Dette BDNF har en beskyttende elementer som også er reparerende til  minnenevronene dine. Disse nevronene fungerer som en slags “reset” bryter. Det er derfor vi ofte føler oss rolige, og ting kjennes ofte mer klart etter trening.

Samtidig er endorfiner en annen kjemisk reaksjon du bruker for å bekjempe stress som blir pumpet ut i hjernen din. Dine endorfinenes hovedformålet er nettop dette.

“Endorfiner tendens er å redusere ubehag av trening, blokkere følelsen av smerte, og er også forbundet med en følelse av eufori.”

Det er mye som skjer inni hjernen vår, og det er ofte mye mer aktivet når vi er ute å er fysisk aktive enn når vi bare sitter eller konsentrer deg mentalt:

Hva skjer med hjernen vår under trening (og hvorfor det gjør oss lykkeligere)
Så, BDNF og endorfiner er grunnene til at aktivitet gjør oss så godt. Den noe skummelt er at de har en veldig lik og vanedannende oppførsel som morfin, heroin, eller nikotin. Den eneste forskjellen? Vel, det er faktisk bra for oss.
17xad0iobv8mppng

Ikke gjør mer, men fokusere på når

Nå begynner det å bli interessant. Vi vet de grunnleggende fundamentet for hvorfor trening gjør oss glade og hva som skjer med hjernecellene. Den viktigste delen for å avdekke nå er, hvordan kan vi utløse dette på en optimal og langvarig måte?

En fersk studie fra Penn State kastet lys over saken, og resultatene er mer enn overraskende. De fant ut at for å bli mer produktive og lykkeligere på en gitt dag på jobben hadde det ingen ting å si om du hadde stått over treningen denne dagen om  du trener regelmessig:

“De som hadde trent eller vært aktive i løpet av foregående måned, men ikke på dagen for testing generelt gjorde det bedre på hukommelsestest enn de som hadde vært stillesittende, men det var ingen forskjell på om de aktive ahdde trent den samme morgenen eller ikke.”

Lettere sagt enn gjort.
Å begynne å trene regelmessig eller daglig er fortsatt lettere sagt enn gjort. På slutten av dagen er det ganske mye fokus som kreves for å komme inn i vanen med å trene daglig. Den viktigste delen å merke seg er at trening er en hjørnestensvane. Dette betyr at daglig mosjon kan bane vei ikke bare for lykke, men også vekst i alle andre områder av livet ditt.

Sett treningstøeyet ved siden av vekkerklokken eller telefon når du går til sengs: Denne teknikken høres ganske enkel ut, men har vist seg å være usedvanlig effektiv. Hvis du putter alt slik du vil ha det til dagen etter vil det gå mye enklere å overbevise deg selv til å kle på deg treningstøyet på morgenen.

Skriv ned alle øvelser du gjøre og logg de på samme tid etter hver øvelse: Når du prøver å trene regelmessig, er nøkkelen til å gjøre det til en vane. En måte å oppnå dette på er å lage en såkalt “belønning”, som vil minne deg om de gode følelsene du får fra trener. Det finnes også en rekke sportsapper du kan bruke til å spore aktivitetene dine. Prøv ut Fitocracy, Strava, Endomondo eller RunKeeper logge alle aktivitetene dine. Prøv å lage en rutine på hvordan du logger hva du har gjort. Gjerne rett etter treningsøkten, før du går inn i dusjen eller lignende.

Tenk å starte det små og deretter gjøre det enda mindre: Her er en liten hemmelighet. Når du først begynner å trene, gjør det f.esk 5 minutter per dag, 3 ganger i uken. Kan du forestille deg det? 5 minutter av tidsbestemt trening, 3 ganger i uken? Det er kanskje ikke noe du kan tenke. Og du har rett, fordi oppgaven er så enkel, og alle kan lykkes med det. Kan du virkelig begynne å gjøre det til en vane? Prøv ikke mer enn 5 eller 10 minutter hvis du kommer i gang.

Det høyeste nivået av lykke skjer i begynnelsen
Som en  rask siste fakta om mosjonering. Økningen av BDNF proteiner i hjernen gir deg en slags “rus”. Effektene er lik narkotikarus har studier funnet ut. Så når du begynner å trene, er følelsen av eufori definitivt høyest. Så, hvis du aldri har trent før (eller startet for ikke lenge siden), vil lykkefølelsen være på sitt høyeste.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler