Ja sånn er det for en toppidrettsutøver, men foruten at den heller burde lyde noe slikt; «Train, Work, Eat, Be with family, Sleep, Repeat» så er det ordet «repeat» vi skal fokusere litt på. Det er nemlig når du klarer å repetere noe over en viss tid at du danner vanemønstre. Ikke bare gjør det deg bra, men det hjelper deg til å glede deg over treningen istedenfor å grue deg hver eneste dag.

 

Men, hvor mange ganger må du repetere noe for at det skal bli en vane? Tallene spriker. Ett raskt søk på google ser det ut som 21 er det magiske tallet. Så hvor mange dager er det egentlig vi behøver for å danne oss nye vanemønstre? 21 dager? 30 dager? 100 dager?

Det er iallfall ingenting å si på optimismen, men skal vi tro nye studier på området ligger tallet rundt 66 dager for å danne nye vaner. I et studie ledet av psykologiforsker Philippa Lally ved University College London, ønsket de å se nærmere på hvor lang tid det faktisk tar å etablere en ny vane. Studiet omfattet 96 personer over 12 uker, hvor hver person valgte seg ut én ny vane. Fremgangen ble overvåket over de neste 12 ukene, men vekt på om vanen var blitt utført og ikke minst hvor automatisert den føltes.

Resultatet av denne studien var at det tok alt fra 18 til 254 dager å etablere en ny vane. I gjennomsnitt brukte forsøkspersonene 66 dager å etablere den nye vanen. Det finnes med andre ord ingen fasitsvar eller magiske tall her. Kanskje ikke helt uventet kom det også tydelig frem av studiet at det var de små enkle vanene som tok minst tid å etablere, mens de som krevde betraktelig mer viljestyrke tok også mye lenger tid før de føltes automatisert.

Du må altså beregne betraktelig mer enn 21 eller 30 dager om du ønsker å etablere en ny vane i livet ditt. Hvis du ønsker å ha den nye vanen i all overskuelig fremtid, så er det kanskje heller ingen poeng i å sette seg en tidsramme, men heller utføre vanen helt til det faktisk er en vane. Men gjør det noe om du går glipp av en dag eller to?

Nei det gjør det faktisk ikke. Det viktigste er at du setter deg fornuftige mål for treningen din. Tenk igjennom følgende før du begynner å trene.

* Trener du for å bli toppidrettsutøver? Nei? Da skal du heller ikke trene som en.
* Skal du ha timeslange økter? Nei, mest sannsynlig ikke. Det er viktigere at du faktisk gjør noe. Om det er i 10 min eller en time er ikke det viktigste.
* Skal du ha maks intensivitet? Nei, treningsformene som har mest effekt er korte økter hvor du har forskjellig intensivitet.
* Trenger du trene hver eneste dag? Nei, mest sannsynlig ikke. Sats på annenhver dag, med kortere økter som du er helt sikker på at du kan gjennomføre. Ønsker du å trene lenger fordi det var deilig så er det en fin Bonus.
Les også:
ikketid
* Føles det like bra hver dag? Nei, ikke alltid. Spesielt ikke FØR du skal ut. Da er det viktig å huske hvor godt det føles etter økten. Har du noen gang angret når du har brukt 10, 15, 30, 45 min på trening? Sannsynligvis ikke.

Lykke til

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler