Kjære leser. Du tenker kanskje når du scroller gjennom artikklene her på utepuls.no at det er mennesker som har trent hele livet, bare lever sunt, og aldri sløyfer en treningsøkt. -Er du en av de kan jeg med hånden på hjertet avkrefte denne myten med en gang. Jeg vil gjerne bli bedre kjent med deg, og da tenker jeg at kanskje du skal bli litt kjent med deg først.

Har du en historie vil vi veldig gjerne høre den, og jeg oppfordrer at du skriver noen ord og sender en mail til oss på post@utepuls.no. Legg gjerne ved noen bilder også. Dette er tross alt en side for deg, og for å motivere.

Mitt navn er Knut Lyngar, jeg er 34år. Mitt liv med trening begynte først i en alder av 30år. Før dette levde jeg på grandiosa, og røyket minst 20 sigaretter om dagen. Trening var et ikke-ord for meg. Etter ett samlivsbrudd bestemte jeg meg for å gjøre noe for meg selv, og jeg bestemte meg for å oppsøke vannskimiljøet som jeg hadde vært en del av frem til jeg var 16år. Jeg begynte å hoppe på  vannski igjen, og det var ikke før jeg brakk ankelen sent på høsten at jeg begynte opptreningen, og stumpet røyken. Jeg forsto at kroppen blir ikke gammel om jeg fortsetter å leve livet slik jeg gjorde, og begynte smått å løpe. Målet i starten var å kunne løpe en runde rundt vannskivannet som har en heseblesende ditanse på hele 1,4km. Målet var å løpe UTEN å stoppe for å finne pusten. Etter MANGE runder rundt vannet ble den ene runden til to, og der startet det.

Siden menneskene rundt meg ikke var av de mest aktive ble det en stor utfordring for meg og finne råd å tips om trening. Jeg har googlet, og jeg har trålet nett, bitt tennene sammen, og kommet helt alene på flere gruppetreninger i oslo-området. Både for å stifte flere bekjentskaper med aktive mennesker, men ikke minst for å lære. Hva funker? Hvordan skal man trene.

Det har vært en lang reise med mye prøving, og feiling på veien. Det er ut av dette motivasjonen til utepuls.no kom. Jeg ønsker å hjelpe, slik at du som er på samme sted som jeg var for 4 år siden skal kunne få det “litt” enklere på veien for å starte.

Når man er inne i en bølge av treningsiver er det lett å fortsette. Da koster det ikke så mye å finne verken tid eller ork til øktene. Det er først når hverdagen biter deg i ryggen at dette er vanskelig. For min del har jeg hatt en skikkelig periode hvor det har vært utfordrende både på jobb, og privat. Derfor har jeg knapt vært aktiv i hele September og nå nesten oktober. Det er ikke slik at man blir en maskin fordi man klarer å trene, og være aktiv over tid. Det er ikke slik at man alltid vet hvorfor man trener. Dette er de tunge periodene.

Jeg er selv midt i en slik periode nå. Kroppen er ikke like pigg som den var på forsommeren. Motivasjonen er langt fra på topp, og jeg vet egentlig ikke helt hva jeg trener for eller til akkurat nå. Det er beintungt å komme igang igjen. Hvor ble det av formen man hadde?

Jeg tror at det er viktig å tenke på noen ting i en slik prosess.
1. Ta det rolig.
Løp i ett behagelig tempo når du starter opp igjen treningen. Ikke tenk at du løper ett løp, eller skal vinne “stravasegmenter” (for deg som er inne i slikt) Ta det rolig. Faktisk trener de beste aller mest rolige økter. Dette for å tilpasse kroppen til å trene igjen, og for at du skal skape gode opplevelser igjen. Du er ikke der du var for noen måneder/år siden. Deal with it. Da vil det bli enklere å motivere seg til neste tur.

2. Løp kortere.
Sløyf runder som du løp for en tid siden. Det viktigste er å komme seg ut og faktisk trene. Ikke hvor langt du løper.

3. Ta pauser.
Det er helt okey å ta pauser. Du trenger ikke begynne der du slapp. Om det var å trene hver dag, annenhver dag eller ett annet antall. Det viktigste er å ikke la det gå for lenge mellom hver gang, og heller gradvis øke etter hva du selv føler for.

4. Har ikke tid.
Tren det du har tid til. Enkelt å greit, er det viktigste at du er i bevegelse. Om det er 10min elller 60min har ikke noe å si. Når du begynner å komme på track med deg selv vil du uansett finne tid til dette.

5. Planlegg.
Planlegg treningen. Skulle noe komme i veien er det da lettere å ta det opp dagen etter eller ved neste anledning. Det viktigste er at du har litt plan på det du driver med. Det trenger ikke være så komplisert.

Har du en historie vil vi veldig gjerne høre den, og jeg oppfordrer at du skriver noen ord og sender en mail til oss på post@utepuls.no. Legg gjerne ved noen bilder også. Dette er tross alt en side for deg, og for å motivere.

Jeg ønsker deg lykke til med treningen.

mvh
Knut Lyngar // Annsvarlig redaktør for utepuls.no

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler