Når sengen bare kjennes såååå god ut?

Skal du sove? Eller trene?

Det er slettes ikke hver morgen du våkner opp full av treningslyst , en time eller to før du “egentlig” må. Ofte er det nettopp motsatt. Men i denne artikkelen vil vi hjelpe deg å veie fordeler og ulemper med søvn vs.trening. Forhåpentligvis kan vi hjelpe deg til å ta riktig valg når det er virkelig verdt det å våkne opp for en tidlig morgentur.

Å Leve sunt er så enkelt, ikke sant? Minst åtte timers søvn, trene en time, jobbe, lage mat, hente unger, vaske, og styre unna bearbeidet mat. Dagen forsvinner fort, og ikke alltid er det så lett å legge opp til og/eller prøve å passe i den anbefalte doseringen av søvn og trening. På toppen av dette kommer alle de andre variablene i livet ditt (barn! Arbeid! Forhold!). Det kan virke helt umulig. Så når morgenen er der, og du skal begynne å  “diskutere”  dine egne valg med “Ole lukkøye”. Valget er,  ytterligere to timer i sengen eller å komme seg ut for å svette litt! Da er det ike så lett å ta de riktige valgene.

Det finnes nok ingen fasitsvar på akkurat når du BØR komme deg ut, og når du skal høre på din søvnige side (hvis du finner det, må du huske å gi oss beskjed!). “Både søvn og mosjon er hovedatferd som bidrar til fysisk og psykisk helse”, sier søvnforskere  over hele verden. Ulike studier har vist at minst syv timer søvn faktisk kan hjelpe deg å trene lengre og hardere neste dag. Når ligningen trening  / søvn er riktig skal du føle ett overskudd. Personene i disse studiene på søvnløshet startet dagen med litt aktivitet om morgenen og forbedret kvaliteten på søvn og følte seg mindre slitne i løpet av dagen. Men slik trenger det jo ikke å føles hver eneste dag. Når snoozeknappen er farlig nærme.

Så nå er vi enige om at det finnes en direkte sammenheng mellom søvn og trening. Dersom det er umulig å stå opp en morgen, prøv å bare ofre søvnen to til tre dager i uken for å ikke komme i ubalanse. Få deg da gjerne litt ekstra søvn de dagene og utnytt helgene til å hente overskudd. Når det er sagt, er det fortsatt noen harde og raske regler du kan følge for å finne ut hva de skal gjøre på de tøffe dagene når sengen føles oh-så-deilig.

Hvis du fikk sju til åtte timers søvn natten før …?
Da bør du ta deg en tur ut som planlagt. Sju til ni timer søvn er hva de fleste voksne trenger.

Hvis du har sovet mindre enn seks timer… Da kan du revurdere planen. Da må du gjøre noe med hverdagen din. Se hvor du kan kutte hjørner for å være mer effektiv: Legg deg i sengen 15 minutter tidligere eller bruk 10 minutter mindre på dine morgenrutiner for å få litt mer søvn. Hvis du ikke er en morgenfugl kan du vurdere om det er en annen tid på døgnet du bør trene. F.eks i en lunsjpause eller etter arbeid. Det finnes også muligheter for å korte ned evt treningstid, og gjøre den mer effektiv.

Hvis du var oppe hele natten … Dropp definitivt morgentreningen. Ikke bare trenger du søvn, men koordinasjonen din blir berørt, noe som gjør øvelsene du skal gjøre potensielt farligere. Dine vurderinger av opplevd anstrengelse vil også gjøre at øvelsene du gjør føles vanskeligere enn de er. Selv om du trener på samme intensitet kan søvnmangel  rote med din mentale ytelse.

Hvis du bare har trent en gang denne uken (og det er fredag) …
Da bør du også komme deg ut. Bare 40 minutter med moderat til kraftig mosjon tre ganger per uke kan redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Så styr unna snooze knappen! Da er ikke kroppen sliten og du har masse treningsoverskudd.

Hvis du har konsekvent på harde økter denne uken …
Dropp treningen om du føler deg sliten dagen etter. Kroppen kan fortsatt jobbe med å restituere seg etter gårsdagens økt. Alle fortjener en fridag og kroppen din trenger søvn for å reparere etter tunge treningsøkter. Hviledager er tillate. Men er du på dag 2 bør du vurdere det en gang til. Er dette din tredje morgen hvor du vurderer å sove litt lenger bør du snarest stå opp og komme deg ut.

Hvis du er sår …
Sove og ta en fridag. Overtrening kan føre til en reduksjon i søvnkvalitet og dårlig restitutierng.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler