Det er lett å snøre på seg joggeskoene når du bare trenger en kort shorts og en t-skjorte, men det er litt værre når det regner, blåser. Etterhvert kommer snøen, og gradestokken kryper under på minus-siden. Da er det ikke like lett å holde motivasjonen oppe. Men, visste du at de som løper mye faktisk ELSKER å løpe på vinteren?

Her er noen gode tips til hvordan du skal takle kulda.

Det er mørkt – Hva kan du gjøre?
Om du har en jobb som tillater det kan det være en god ide å ta seg en liten løpetur i lunsjpausen. Om du ikke har tid i lunsjen kan du legge rutene til gater med belysning. Rundt om i Norge har vi også mange lysløyper som iallfall før det blir snø og skispor er perfekte å løpe i. Invester i en kraftig hodelykt, og husk BRUK refleks.

Er motivasjonen på bånn?
Du kan kjøpe en lampe som gradvis tennes om morgen. Denne vil hjelpe deg til å våkne på en mer behagelig måte. Legg klar treningsklærne du skal ha på deg dagen før. Sett joggeskoene foran døren.
Etter hver morgentur du klarer å presse deg ut på: -Lag deg en huskelapp om hvor godt det kjentes når du er ferdig til neste dag.
Er det helt krise kan du sove med treningsklærne på.

klesguide

Husk at du kan legge på plagg under jakke om det er kaldere. På denne måten kan du kle av deg lagvis om du blir for varm under løpeturen.

Du aner ikke hva du skal ha på deg?
Regel nummer #1 er ALDRI bruk bomull. Bomull beholder svetten i klærne og vil fortgjøre deg veldig kald.
Kle deg lagvis:
Start med en teknisk svettetransporterende genser. Her har du mange ulike valg å få tak i. Dra til sportsbutikken å få tips. Er det veldig kaldt gjør du det samme på bena med en teknisk stilongs.
Bruk en vindbeskyttende jakke, den kan gjerne være tynn og så lett som mulig. Er det ekstremt kaldt kan du ha ett lag med fleeze mellom disse.

Kle deg etter aktivitet, skal du ha aktiv gange, men bare i lav puls må du kle deg mer enn om du skal på en løpetur osv. Heldigvis er vi her i norge er vi ekstremt dyktige på teknisk tøy for trening i kulde. Her kan du fint bruke skiklær til joggingen også. Det finnes også vester om du synes det blir for varmt med lange armer på en jakke.
En annen ide er å varme opp inne før man beveger seg ut. Her kan du starte med å få opp pulsen inne ved for eksempel push ups, jumping jacks eller lignende.

Forkjøla? Kan du fortsatt løpe?
Svaret er JA. Det eneste du skal være forsiktig med er hvis du har feber, vondt I lungene eller muskelverk. Da bør du heller holde sengen å bli frisk. Litt vanlig forkjølelse er ingen grunn til å stå over løpeturen.
Faktisk er en løpetur bra for forkjølelsen fordi du styrker imunforsvaret, får inn masse frisk luft som renser nesen.

Får vondt I brystet av å løpe ute når det er kaldt?
Mange som løper ute i kaldere vær opplever å få dette når de løper ute I kaldt vær. Det kjennetegnes av hard fysisk aktivitet og kald luft som trekkes ned i lungene. Dette forårsaker ubehag i luftveiene.
Tenk deg hvordan det føles når du får kaldt vann kastet I annsiktet, det tar pusten fra de fleste. Så det er ikek vanskelig å forstå at dette er ubehagelig. Ett lurt tips om du sliter med dette er å prøve å puste så mye som mulig gjennom nesa. Dette varmer luften bedre før den når lungene. Du kan også prøve å bruke en “buff”. Dette vil isolere annsiktet og varme luften du puster inn.

Kom gjerne med dine tips i kommentarfeltet.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler