Det er ofte oppturer og nedturer forbundet med treningsvaner. Noen perioder er enklere enn andre, mens noen perioder virker bare helt umulig å komme seg opp av. Det er helt normalt, og starte og stoppe, og begynne på nytt. Du skal ikke føle deg ille til mote bare fordi du havnet i godsofaen. Det viktigste er tross alt at du nå velger å starte på nytt.

Derfor har vi samlet noen tips om hvordan du kan komme deg i gang igjen. Sitter du fortsatt godt plantet i den alt for behagelige sofaen er dette artikkelen for deg.

Hovedproblemene

Hvorfor har folk flest problemer med å gjøre trening til en vane? Vel, det er sannsynligvis en rekke faktorer, men her er noen av de viktigste årsakene:

For vanskelig.

Du starter å trene med store ambisjoner og entusiasme. “Jeg skal være aktiv minst en time om dagen!” Eller “Jeg skal gå 30 minutter hver dag!” Problemet er at målet er for vanskelig å opprettholde på lang sikt. Du kan gjøre det i noen dager, men du snart går tom for energi, og det blir en kamp mot deg selv for å gjennomføre det planlagte opplegget.

For mange mål.

Ofte setter vi i gang med for mange mål. Vi vil løpe, og løfte vekter, spise sunt, slutte med søtsaker, og slutte å drikke brus. Vel, det er utrolig mange mål når du skal fokusere på og lage deg gode vaner. Det krever utrolig mye mer å skulle slutte med alt på en gang. Du vil fort miste fokus på det som egentlig er mest viktig. Nemlig aktivitet.

Ikke nok motivasjon.

Det er ikke mangel på disiplin, men det er mangel på motivasjon. Sett deg ned, og finn ut hvorfor du ønsker å gjennomføre dette. Det finnes nok av grunner, men du må ville det selv.

De fire enkle trinn

Så hvordan løser vi alle disse problemene? Gjør det enkelt.
Her er “de fire enkle trinn” for å starte forandringen av dine vaner (og holde det gående). Du bør merke deg at du kan bruke disse 4 trinnene for å forandre hvilken som helst vane.

 

1. Sett enkle, spesifikke, målbare mål.

Det er flere nøkler til å sette seg viktige mål:
Skrevet: Skriv ned målene dine.

Enkelt: IKKE – sett deg vanskelige mål. Sett ett som er super, super lett. Fem minutter med trening om dagen. et klarer du å få til.
Etter en måned kan du utvide til 10 minutter. Så kan du utvide til 15 etter to måneder. Gjør det lett til å begynne med, slik at du kan bygge nye vaner, og deretter gradvis øke.

Spesifikk: Ved konkret, menes hvilken aktiviteter du skal gjøre, til hvilken tid på døgnet, og hvor? Ikke bare si “øvelse” eller “Jeg kommer til å gå”. Du må sette en tid og ett sted. Gjør det til en avtale du ikke kan gå glipp av.

Trigger: Jeg anbefaler at du har en “trigger” rett før du skal gjøre din nye vane. For eksempel pusser du tennene ofte rett etter at du har dusjet. Dusjen er utløseren for at du huskerr å pusse tennene. På samme måte skal du lage deg en vane som går på treningn. Hva vil du gjøre rett før du trener? Er det rett etter at du våkner? Rett etter kaffen din? Så snart du har spist lunsj? Det er lurt å lage en trigger som du gjør hver eneste dag for å skape en ny vane utenpå denne.

Målbare: Ved målbar, menes det at du bør være i stand til å si, gjennomført, enten du gjennomfører eller ikke når målet ditt i dag skal du kunne vite om det er “fullført”. Eksempler: løpe i 10 minutter. Gå en 1/2 mil. Gjør 3 sett med 5 pushups. Hver av dem har et nummer som er målbar.

Ett mål: Hold deg til denne ene målet i minst en måned. To måneder hvis du holder ut. Ikke lag deg andre mål i løpet av denne 30-dagers perioden. Gjør du det, vil du mest sannsnynlig ødelegge for dine første mål.

2. Logg det daglig.

Dette er nøkkelen til en vane. Hvis du kan logge treningen, vil du begynne å se fremgangen din, og det vil motivere deg til å holde det gående. Du må gjøre det til en vane å logge det med en gang du er ferdig. Ikke legg det til siden ved og si at du vil gjøre det før du går til sengs. Så snart du er ferdig med å trene, må du logge det. Ingen unntak. Ikke gjør loggen komplisert – det vil bare virke skremmende for deg. Gjør det enkelt, før bare dato, tid, og hva du gjorde.

3. Rapporter til andre.

Dette er nøkkelen. Du kan gjøre det på bloggen din, på et nettforum, med din kjære, venner eller familie. Uansett hvordan du velger å gjøre det vil denne rapporteringen ha god effekt for deg til å sette deg dine mål og jobbe målrettet mot dem. Men vær sikker på at de vet målet ditt, og at du kommer til å rapportere til dem hver dag.

4. Legg til motivasjon som trengs.

De tre første trinnene kan være nok for å få dine nye vaner opp å stå. Hvis ikke, ikke bare gi opp. Hvis du går glipp av to treningsøkter, må du se på hvorfor, og legge til en ny motivasjon. Belønninger, mer offentlig press, inspirasjon, uansett hva som skal til. Du kan legge til en ekstra motivator, og deretter se om det fungerer. Hvis du går glipp av to påfølgende treningsøkter når som helst, legge til enda en motivator. Og så videre. Dette gjør du helt til dine vaner er slik du ønsker de.Lykke til

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler