Du vet hvem du er.
Du har prøvd hardt, men du klarer bare ikke like å trene eller være mer aktiv.

Men det fungerte ikke.

Opptil flere ganger har du startet ett ambisiøst prosjekt med mål om å komme i bedre form. Men egentlig vet du ikke helt hva det vil si å være i “bedre” form? Dypt nede selv, vet du hva problemet egentlig er: du ikke liker å trene. Det er vanskelig, det er ubehagelig, det er svett, og ikke minst slitsomt.

Men… Du er fortsatt litt nysgjerrig? Nysgjerrig på hva som er hemmeligheten? Hvordan det er så mange som holder seg motivert til å trene dag etter dag, år etter år? Er det en annen art? Vet de noe du ikke vet?

Få mennesker på denne jord ble født med en medfødt kjærlighet til trening. Men hva vanligvis skiller folk som liker å trene fra de som ikke gjør det er ganske enkelt: TRENING.

Å trene suger når du ikke er i form. Men den gode nyheten er at du ikke trenger å bli en “treningsnarkoman” for å komme til et sted hvor øvelsene du gjør ikke lenger bare er smerte. Det er akkurat som å lære å lage mat, når du kommer til et minimum ferdighets nivå. I dette tilfellet kondisjon stopper følelsen av å være dårlig veldig fort, og du begynner å føle deg bra. Og akkurat som med matlaging, den eneste måten å komme dit er å bare gjøre det *.

Start enkelt. Du er ingen toppidrettsutøver, og skal ikke trene som en. Begyn med rolig jogging. Det gjør inegnting at folk løper forbi deg. I bakker kan du stoppe opp å gå. Det er nesten ingen toppidrettsutøvere engang som løper i bratte bakker med mindre det er for å trene til noe spesifikkt eller under konkurranse. Det første trinnet er å få til en treningsnivå der du ikke lenger hater å trene.

Når du først starter programmet ikke tvinge deg selv til å gjøre noe for hardt eller ubehagelig, bare sørg for at du holder deg med det, og aldri slutte. Mange har hatet å løpe hele sitt liv, så har de tatt steget for første gang. De har gått ut for å ta seg sin første joggetur. En fin start er å bare løpe til du blir lei. Finn deg en passe runde du kan løpe. Etter en liten periode vil du plutselig klare å løpe to runder, så tre. Da er du i gang med å lage fine minner av mestringsfølelse. Dette er bilder du vil ta med deg videre. Og det er disse “bildene” av gode følelser du skal bruke videre i treningen din.

Det er ingen grunn til å torturere deg selv på tur. Når du er i bedre form, vil du presse deg selv litt hardere nå og da. Men før du kommer dit, bare gjør det regelmessig, og ikke lag deg unnskyldninger.

Nøkkelen til å være konsekvent er å gjøre treningen så lett / praktisk / morsom / fantastisk at det du gjør  ikke føles bare dumt. Her er noen tips for å hjelpe deg til å bli glad i trening.

 

10 tips for å starte med trening

 1. Forplikte seg til kontinutet
  Dette er verdt å gjenta. Lag en forpliktelse til å holde deg til en plan. Hvis du ikke klarer å nå målene dine, endre dem slik at de er enklere.
 2. Ta små steg
  Gi deg selv tid, det viktigste er at du gjentar det ofte nok. Ikke nødvendigvis lengden du løper, eller hvor fort du løper.
 3. Velg en øvelse som er gøy
  Ikke all trening skjer i gymsalen. Liker å klatre fjellet? Spille fotball? Løpe? Start med morsomme ting og jobb deg oppover.
 4. Ta med en venn.
  Å ha en treningsøkt partner er en av de mest effektive måtene og gjøre treningen gøy. Gjør det til en konkurranse er også stor for motivasjon for enkelte, eller ha noen å snakke med på gåturen/løpeturen.
 5. Bli med i et idrettslag
  Enda bedre enn en venn er en gruppe venner. Idrettslag er en fantastisk måte å få et par ukentlige treningsøkter.
 6. Tren med musikk, podcaster og lydbøker
  Hvis planen ikke passer med treningspartner eller du mangler noen. Sett sammen en inspirerende treningsøkt mix, laste ned noen av dine favoritt podcaster og lydbøker og plystre mens du arbeider.
 7. Få en hund
  Hvis du ikke kan motivere til å trene selv, må du i hvert fall gjøre det for en voff voff. (Husk at det er mye annet annsvar tilknyttet det å ha hund)
 8. Ta deg en kaffe / RedBull
  Noen ganger kan en lang dag gjøre kveldstreningen uvirkelig vanskelig. På dager som disse, er koffein din venn. Etter omtrent en halv time må du trene for å brenne av den ekstra energien.
 9. Få noen fine treningsklær, sko og mp3-spiller
  Nye leker er gøy. Noen ganger er det de små tingene som bidrar mest.
 10. Belønn deg selv
  Å gjøre noe konsekvent er en bragd, selv om selve oppgaven synes små og ubetydelige. Hvis du har trenet regelmessig, ikke glem å klappe deg selv på ryggen for all jobben du har utført.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler