Løping er en kjempefin treningsform. Du kan løpe når som helst, hvor som helst og ikke krever det mye utstyr heller. Men det er noen enkle tips som er fint å vite før du begynner.

Så gjør man ofte feil? Jo, du børstet støv av 10 år gamle, billige joggesko. Du er veldig ambisiøs og løper hver dag ofte på asfalt.

Resultatene er ofte smertefulle, og passer dårlig inn når du endelig hadde funnet motivasjonen. Derfor får du her noen enkle tips som kan gjøre at du får en fin opplevelse med løpingen.

1. Gode sko!!! Å kjøpe gode sko som passer til akkurat din fot og din løpestil er det viktigste du gjør. Sko kan koste litt, men du må gjerne betale litt for å få en skikkelig sko som kan gi deg riktig demping og mindre slitasjoe på knær, o g til slutt gi deg en god løpsopplevelse. Dra gjerne til en sportsbutikk som spesialiserer seg på joggesko, de vil se på foten din, teste løpestilen din, og gi deg en anbefaling til sko som passer til akkurat deg.

2. Ikke overdriv! Hvis du ikke har trent på en stund eller trent helt andre ting, så må kroppen ha litt tid på å venne seg til løpingen. Tren 2-3 ganger i uka i begynnelsen og legg 2-3 dagers pause innimellom, så både muskler, sener og bindevev rekker å hente seg inn igjen til neste økt. Og det er ikke noe nederlag å gå litt om du blir sliten (bedre å gå enn å stoppe helt opp), du vil veldig raskt se progresjon og kunne løpe lenger og lenger uten stopp.

3. Varier treningen. Løp både på asfalt, grus og sti. Prøv å finne litt ulike løyper og varier både tempo og lengde på treningsøktene. Intervaller er fantastisk bra for kondisjonen, men det er hardt på kroppen, så ikke tren det for mye med en gang. Ta noen lettere økter med lavt tempo innimellom og kanskje en litt lengre tur en gang i uka. Da unngår du skader og blir ikke lei.

4. Jobb med teknikken. Løping er som all annen sport, det handler også her om teknikk. Noen enkle grep er å slappe av i skulder og nakke, skyt frem hoften i stedet for å tippe den bakover og rull med foten. Her må du være ekstra obs når du begynner å bli sliten, da er det fort gjort å glemme teknikken!!

5. Mat og drikke. Du trenger ikke å ha med drikke om du skal løpe en halv time (med mindre det er veldig varmt selvfølgelig), men løper du en time eller mer, bør du ha med deg noe vann (energidrikk er selvfølgelig også lov). Har du litt følsom mage bør du ikke spise den siste halvtimen før du trener, ellers kan magen fort havne i ulage.

Etter trening derimot bør du spise så fort som mulig, trenger ikke å være så mye, en banan, smoothie eller en brødskive med ost eller skinke er helt topp.

God løpetur!!!

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert