Høsten er her og den kjente høst-influensaen er godt i gang med å dele ut såre halser, snufsende neser og til og med litt feber.

Å være i regelmessig aktivitet gjør kroppen bra, du styrker immunforsvaret, men når er det du helst skal unngå å trene? Noen smerter og plager er rett og slett et klart nei-nei til å trene i. Å vite når man skal trene eller når man skal droppe dagens trening kan være forvirrende.

“Nøkkelen er å være i stand til å lytte til kroppen din og de signaler det gir deg”. Dette krever jo ofte en god rutine. For ofte opplever alle som driver med idrett at man kan føle seg slapp og sliten, men så kvikner man til nettopp når man drar ut på en liten tur. Derfor har vi listet opp noen enkle regler.

Du har en Feber
vann
Bli hjemme og hvil. En feber viser at kroppens immunsystem kjemper mot en infeksjon – og trenger ikke å håndtere stress fra trening på toppen av det. Hvis du trener uansett, vær på vakt for overoppheting og dehydrering. Kroppsvæsken er nemlig lavere når du har feber derfor er det viktig å drikke masse vann også om du slapper av. Treningsøkten vil sannsynligvis heller ikke bli veldig god  siden feber øker din hvilepuls, noe som fører til en mindre effektiv trening. Om du velger en treningsøkt ta det rolig og drikk masse vann.

Du er forkjølet
Når du er forkjølet kan du føle deg riktig så dårlig, men det utelukker ikke trening. Eksperter sier moderat intensitet treningsøktene er OK når du har en vanlig forkjølelse. Det er forståelig hvis du velger å ta det med ro, men å trene med en forkjølelse ser ikke ut til å gjøre deg sykere.

Du har fått influensa
Legg deg på sofaen, ingen trening. Dropp treningen helt til du er frisk igjen. Med influensa kommer gjerne feber. Derfor er det viktig å la kroppen jobbe og da trenger den hvile og masse drikke.

Du har sår hals
Lav til moderat trening kan bidra til å forbedre immunrespons når du har forkjølelsessymptomer som sår hals. Men hvis sår hals er ledsaget av andre symptomer som feber, kan det være lurt å unngå trening til symptomene avtar. Søvnmønster, kosthold og alder er alle hensyn når man skal avgjøre om trening er hensiktsmessig mens lider av en sår hals.

Årsaker og flere symptomer
Selv om mange virale og bakterielle infeksjoner kan forårsake sår hals, er rhinovirus en av de vanligste. “Forkjølelse” derav navnet Hvis sår hals er et symptom på en vanlig forkjølelse, kan du også oppleve flere symptomer som rennende nese, tretthet, hoste eller trange lunger. Mer alvorlige symptomer inkluderer feber, sinus smerte og hovne kjertler. Unngå mosjon og oppsøke lege hvis du opplever symptomer lenger enn sju til ti dager eller har feber.

Lav til moderat intensitet
Forskere ved The American College of Sports Medicine har kommet frem til at lav til moderat trening kan være en fordel hvis du opplever forkjølelses symptomer fra nakken og opp, for eksempel en sår hals. Turgåing, sykling, og yoga er noen eksempler på lav til moderat intensitet øvelser. Ha lav intensitet og redusere varigheten av treningsøkten er enkle måter å redusere intensiteten av en trening.

God bedring

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler