Mange går i dvale på vinteren. Tanken på og komme seg ut i kulde og kaldt vær frister ikke spesielt mye. Ute er det kaldt å glatt å ikke minst er det lite dagslys. Skiene er pakket langt inn på loftet om du i det hele tatt eier ett par ski. Alt styret med å smøre ski, gamle barndomsminner om lange harde turer på bakglatte ski sitter brent inn i hodet.

Skulle du vurdere å ta deg en tur i løypa så stopper du den tankegangen fort med hvor “dum, du kommer til å se ut. Du har jo ikke gått på ski på mange år”. Det er 999 unnskyldninger for å droppe skituren. Men la oss se det fra andre siden. Det finnes nemlig 999 gode grunner for å spenne på seg skiene også.

La oss begynne med utstyret.

Hvis de siste minnene dine av å gå på ski er “dårlige” eller ikke tilstede? Da bør du kanskje vurdere en tur på sportsbutikken. Å gå med ski som har feil spenn dreper turen før du har begynt.

Velg den lokale butikken. De har ofte bedre ski for nettopp deg enn de større kjedebutikkene.

Velg den lokale butikken. De har ofte bedre ski for nettopp deg enn de større kjedebutikkene.

Ta en liten svingom bort på din lokale sportsbutikk. Jo mer “lokal” den er, jo bedre service får du mest sannsynlig. Det er klart. Handler du nye ski med feil spenn og dårlig smøresåle har du tapt allerede før du begynner turen. De mindre butikkene er ofte mer opptatt av at du skal få deg ett par gode ski, og at du skal bli fornøyd med handelen.

Yngve Sollien daglig leder på Sykkelboden Kolbotn hjelper oss med en liten huskeliste ved handel av ny skipakke:

(Dette bør du kreve at butikken gjør)

  • Plukker ski tilpasset din vekt og bruk
  • Måler smøresoner

(Det er også lurt av deg å få hjelp med)

  • Ferdigstiller de nye skiene dine (Mette sålen, og legger på ett glidlag)
  • Enkelt smørekurs

Staver for klassisk skigang bør være 20cm kortere, mens staver for skøyting bør være 10cm lavere enn din høyde (gjelder for voksne).

Yngve Sollien måler spenn på ett par nye ski.

Yngve Sollien (Daglig leder på Sykkelboden Kolbotn) måler spenn på ett par nye ski.

 

Før turen.

Smøring er de flestes mareritt. Bare tanken gjør mange dårlige, men er det egentlig så vanskelig som det høres ut? Mest sannsynlig NEI.
Når du hører folk snakke om smøring, å smøretips er dette av mennesker som er spesielt opptatt av emnet. Smøring av ski til turgåing gjøres relativt enkelt. Når du får hjelp til å måle opp en smøresonene i butikken trenger du stort sett kun tre smørebokser en kloss å en klisterskrape. Disse får du ofte kjøpt i små rumpetasker bla fra Swix.

Eksempel på en enkel smørepakke som holder for de fleste fra Swix.

Eksempel på en enkel smørepakke som holder for de fleste fra Swix.

Påfør dagens smøring i smøresonen på skien å bruk klossen til å jevne det ut. Når du er ferdig med turen bruker du klisterskrapen å fjerner smøringen. Da er skiene klare for neste tur. Det er klart det finnes tusen måter du kan smøre skiene på, men gjør det enkelt. Det er ofte det beste for å få seg en vellykket skitur. Ta med deg tasken så du evt kan legge på ett nytt lag eller spe på med en av de andre hvis det glipper. Swix har også en egen app du kan bruke.

Det viktigste for en god skiopplevelse starter med at du får deg ett par skikkelige ski. Det handler om å ikke gjøre ting så komplisert.

At alle tanker om smøring forsvinner i det du suser innover marka med snødekte trær å hvitt så langt øye kan se er garantert. Skogen er vakker, men helt magisk på vinteren.

Skulle du allikevel bare riste på hodet av alt som heter smøring så har de fleste skiprodusenter nå laget en såkalt Skin ski. Denne har en pelslignende tøystykke i smøresonen og kan minne om en slags fell. Med disse skiene skal du kunne gå uten smøring, og er den nye generasjonen “smørefrie ski”.

Test av skinski på klikk.no

PS: Husk å kle deg etter turen. Skal du gå i litt tempo kan du ha mindre tykkelse på ytterklærne. Skal du gå en kosetur bør du ta på deg litt tykkere ytterklær. Ta med deg en sekk med litt varmt å drikke å kle deg lagvis så du kan kle av å på deg etter vær, form og føre.

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler