En mer og mer populær aktivitet på denne årstiden er sykkel. En fin og enkel måte og komme seg fra A til B eller til å komme seg ut å mosjonere litt. Sykkelen kan brukes av alle både de som ønsker å aktivt trene, og de som bare ønsker seg en koselig tur ut. Sykkelstiene i Norge begynner å bli bedre og bedre, og det er nå de fleste steder fine skogsløyper man kan sykle på. Som alt annet krever sykkelen litt vedlikehold, og det er jo litt som å smøre ski. Noe de uten den helt store interessen synes er litt ork. Derfor har vi laget en liten guide i sammarbeid med Sykkelboden om en enkel vårsjekk/rengjøring.

Oppgave # 1: Rengjør sykkelen.
maxresdefaultEn ren sykkel forlenger levetiden på alle komponentene, akkurat som en ren bil varer lenger.

Hva gjør du: Bruk ett grunnleggende biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel/avfettingsmiddel (Dette får du kjøpt på de fleste sportsbutikker til under en hundrelapp), et håndkle og en gammel tannbørste til å rengjøre alt: rammen, kjede, kjedets ringer, kassett, utvendige gir, pedaler, bremser og sete. Gjør en innsats for å bruke så lite vann som mulig. Fjern også setestammen (røret koblet til setet ditt som glir inn i rammen) og rengjøring det, og legge til en liten mengde sykkelfett før du fester den. Dette fettet vil vare lenger enn olje, som tørker ut raskere, og vil også fungere som en barriere mot rust i seterøret.

Oppgave # 2: Kontroller bremsesystemet.
brakesBremser er en viktig del av sykelen.

Hva gjør du:
Først, sjekk bremseklossene, den rektangulære gummiputen som gnir mot metallfelgen. Akkurat som bremsene i bilen slites sykkelbremser ned over tid og må byttes ut. Bruk en lommelykt for å vurdere om putene er slitt jevnt. Hvis du oppdager en sår eller annen ujevnhet må du kanskje justere bremsene. Deretter tester du bremsehendelen på styret for og se om bremseklossene treffer kanten på samme tid. Hvis de ikke gjør det, kan du justere bremser med bremsearmen/strammeskruen, som ligger på en av bremsehendelene nær dekket. Hvis du legger merke til for mye slakk i kabelen når du drar bremsen kan du justere dette på enden av spaken (der kabelen går inn i huset) for å stramme kabelen til bremsene, og dermed gjør at bremsene reagere raskere.

Ett dårlig bremsesystem kan føre til tap av kontroll under syklingen, noe som kan føre til ulykker eller alvorlige skader. Hvis du konkludere med at bremsene ikke fungerer som de skal, kan du ikke sykle; ta den med til en sykkelbutikk som hjelper deg og reparere.

Oppgave # 3: Sjekk hjulene.
1452508286425-pr2lurwz7g3l-960-540Hjul (felger) holder dekkene på plass og gir stabilitet og jevnhet unde syklingen.

Hva gjør du:
Rengjør hjulene med rensevæske og en ren, tørr klut. Inspiser felger for hakk, skraper, bulker eller andre skader. Deretter heve den ene enden av sykkelen og snurre hjulet. Hjulet skal bevege seg jevnt, uten vingling. Gjenta på det andre hjulet.

Skadede felger forårsake ujevn slitasje på dekk og bremseklosser, noe som kan forkorte hjulets levetid. I tillegg ujevn dekkslitasje fører vanligvis til punktering

Oppgave # 4: Smøring.
lubeOlje kjeden og andre komponenter i drivverk. Dette hjelper på levetiden og gjør at gir og andre elementer fungerer som de skal. Olje reduserer også opphopning av smuss og skitt, noe som bidrar til å øke ytelsen til de bevegelige delene.

Hva gjør du:
Smør jevnt på kjedet mens du rotere pedalene i mot klokka. Husk også å smøre bevegelige deler på giret, dreiepunktet på bremsespakene og utildekket kabeltråd . Husk å tørke av overflødig olje med en ren, tørr klut, spesielt på kjeden.

Et riktig smurt sykkel gjør giring og bremsing lettere, og øker dermed ytelse og opplevelse. Du kan fikse små rustflekker ved å gni dem med stålull. Det kan være lurt å bruke arbeidshansker for å beskytte hendene som stålull kan forårsake splinter i huden. Det er vanligvis altfor vanskelig å fjerne rust fra visse komponenter (f.eks kjede), dersom kjedet er rustet eller andre bevegelige elemter er rustet bør dette skiftes ut.

Oppgave # 5: Sjekk at alt sitter.
Nå har du vært igjennom de fleste viktige punkter, men du vil jo ikke at noe skal falle av under din neste sykkeltur.

Hva gjør du: Gå over med en umbrakonøkkel og sjekk at alle deler sitter som de skal. Styre, sete, pedaler etc.

#GodSykkelTur

 

Kommentarer

kommentarer

Relaterte artikler